Een inzet- versus inbouwhaard: wanneer kies je voor welk type?

Kennis

De herfst is opnieuw in het land. We gaan met z’n allen weer vaker op zoek naar de warme gezelligheid van een haardvuur of kachel. Overweeg je zelf de plaatsing van een kachel? Dan behoren een inzet- of inbouwhaard tot de mogelijke opties. Maar wat zijn nu precies de verschillen en wanneer kies je voor welk type? Hieronder alvast een kort overzicht om je op weg te helpen.

Barbas Universal

De inzethaard of cassette: kiezen voor duurzaamheid én een lager kostenplaatje

Zoals de naam doet vermoeden is een inzethaard gemaakt om in een al bestaande schouw te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je je open haard of een oudere cassette wenst te vervangen. In die zin is een inzethaard gemakkelijker te plaatsen dan de inbouwvariant. Er komen minder sloop- en/of bouwwerken aan te pas, waardoor de plaatsing eveneens een stuk goedkoper is.

Ook als het over rendement gaat is een inzethaard zeer voordelig. Wanneer je je open haard vervangt door een gesloten inzetvariant, kom je aan een rendement van zo’n 80 à 85%. Dat is bijna 75% meer dan bij een gemiddelde open haard. Deze gesloten variant stookt dus heel wat zuiniger. Dat levert sfeervolle warmte op in jouw woning én het is daarnaast stukken beter voor het milieu.

Houthaarden

Volledige keuzevrijheid dankzij een inbouwhaard

Een inbouwhaard is een variant die meestal wordt gebruikt in geval van een volledig nieuwe plaatsing. Het toestel wordt eerst geplaatst, correct aangesloten en pas daarna volgt de afwerking, waardoor het volledig in de schouwmantel verwerkt zit. Hij wordt létterlijk "in een wand ingebouwd". Kiezen voor een inbouwhaard heeft als voordeel dat de afwerking volledig naar persoonlijke smaak kan gebeuren. Om de opgebouwde warmte te vrij te laten wordt de inbouwhaard vaak voorzien worden van convectieroosters.

Een bijkomend voordeel, in het geval van een houthaard, is wel dat deze variant ook voorzien kan worden van een liftdeursysteem. Je kiest hierdoor zelf voor een open of gesloten vuurbeleving. Deze toepassing laat je bovendien gemakkelijk toe onderhoudswerkzaamheden uit te (laten) voeren. Tot slot is een inbouwhaard zeer flexibel qua plaatsing in de ruimte. Omdat de inbouw pas nadien gebeurt, kan je je kachel eender waar installeren (rekening houdend met de technische aansluitingen.

Wil je meer te weten komen over deze twee haardtypes? Kom gerust langs bij warm wonen. Wij helpen graag bij het kiezen van een haard op jouw maat.

Contacteer ons

Ook interesse in een kachel of
nieuw interieur?