Houtstook en het milieu

In de pers
Bodart & Gonay

De temperaturen zakken straks verder weg. Op de kerstmarkten branden de vuurkorven tijdens de feestdagen en thuis zorgen houtkachel en openhaard voor sfeervolle warmte. Gezellig, dat wel. Maar er komt ook fijnstof vrij. Na het advies van de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) riepen bepaalde steden vorig jaar op om niet te stoken met houtkachels en openhaarden op windstille, koude dagen. Het gevolg? Wie wel stookt, voelt zich schuldig. En wie niet stookt, mist de gezellige warmte. warm wonen uit Schoten reikt de oplossing aan en zet de juiste cijfers op een rij.

Familiebedrijf

Een haardenfirma die het nieuws van de VMM nuanceert? Dat ruikt naar een verkooppraatje. Danny Daniels, Dirk De Hondt en Kim De Hondt, bestuurders van warm wonen, verduidelijken: “Correct en eerlijk advies. Daar maken wij een erezaak van. Daarom geven we de VMM ook deels gelijk. Openhaarden stoten heel veel fijnstof uit. 80% van de energie gaat via de schouw de lucht in. Ook oude houthaarden werken vervuilend. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 35% van de totale fijnstofuitstoot (bron: VMM). Het is dus goed dat de milieumaatschappij en bijvoorbeeld de stad Antwerpen het publiek sensibiliseren. Maar dat is maar één helft van het verhaal.

De andere helft is dit: moderne, duurzame houthaarden stoten tot 20 keer minder fijnstof uit (bron: Agoria). Daarom zijn wij voorstander van een doelgerichte aanpak: vervang oude houtkachels door eco-label houthaarden of gashaarden met een hoog rendement. En geef de consument – die plots heel verward is – energiezuinige, objectieve stooktips in plaats van een eenzijdig negatief stookadvies.”

Europese Unie: brandhout formeel erkend als hernieuwbare energiebron.

De Europese Unie zette brandhout op de lijst van hernieuwbare energiebronnen. Dat is dus goed nieuws voor al wie graag een authentiek vlammenbeeld in huis heeft. Frankrijk en Duitsland gaan nog een stap verder. Beide landen promoten het verwarmen met energiezuinige houthaarden en pelletkachels. Wie daar een openhaard of oud toestel vervangt, mag de aankoop zelfs inbrengen in zijn belastingen. Een win-win situatie: het milieu wint erbij en de consument ook. Die geniet van duurzame warmte én ziet z’n energierekening gevoelig dalen.

Positief stookadvies: tot 90% minder fijnstof.

Uit grootschalige Europese studies blijkt dat de vervanging van alle oude verbrandingstoestellen door nieuwe, performante systemen de uitstoot van fijnstof met 90% zou verminderen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de lokale economie. In België, Nederland en de rest van Europa is de productie van hoogrendements haarden enkachels immers sterk lokaal verankerd. Er wordt door de fabrikanten enorm veel research gedaan naar nieuwe technologieën. Danny Daniels: “Aanvullend op een negatief stookadvies zou de overheid beter een gericht vervangbeleid uitrollen in samenwerking met de sector. Die werkt al jaren aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke systemen. De resultaten van de laatste wetenschappelijke tests bewijzen allemaal hetzelfde: met een modern toestel haal je duurzame warmte in huis. Er is dan geen enkele reden meer om je schuldig te voelen.”

Zelf duurzaam hout stoken? Dat doe je zo.

Voor wie het op een koude winteravond gezellig én milieuvriendelijk wil maken: enkele tips.

  • Verbrand enkel droog hout. Dat geeft opvallend meer rendement. Klop twee stukken tegen elkaar. Hoor je een doffe klank? Dan is het hout nog te nat. Laat het langer drogen. Enkel zo haal je maximaal energie uit het hout.
  • Kies voor goed stookhout. Berk, eik, beuk en es geven duurzame warmte af. Kastanje, populier en linde zijn minder goed. Gebruik enkel zuiver hout. Dus geen recyclagehout van oude meubels of samengestelde planken. Die bevatten lijm en verf en scheiden schadelijke stoffen af.
  • Laat je goed én correct adviseren. Heb je nog een openhaard? Ga dan op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief. Zo geniet je toch van echte vlammen en bouw je mee aan een energiezuinige toekomst voor je (klein)kinderen.

Contacteer ons

Ook interesse in een kachel of
nieuw interieur?